Houdbaarheidsdatum Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT) datum

Houdbaarheidsdatum Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT) datum
Er zijn nogal wat misverstanden over de houdbaarheidsdatum. Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken? Zonde! De meeste producten kunt u veelal maanden of zelfs tot een jaar (en mogelijk langer) na het verstrijken van die datum eten, zonder risico er ziek van te worden.

Misverstanden over houdbaarheidsdatum
Een houdbaarheidsdatum is een wettelijk voorgeschreven vermelding op een levensmiddel dat de klant informatie geeft over de houdbaarheid van dat product. Er zijn twee bekende begrippen: THT en TGT. Hieronder leest u wat deze begrippen betekenen en wat dat betekent voor de inhoud van een voedselpakket.

THT: Ten minste Houdbaar Tot
De THT-datum staat op alle levensmiddelen ofwel etenswaren. Het is een soort garantiedatum. Tot die datum garandeert de producent de kwaliteit van het product. Daarna kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruitgaan. Maar je kunt de producten na die datum zeker nog eten.

Producten met een THT datum mogen dus nog WEL door de voedselbanken ná die datum verstrekt worden

TGT: Te Gebruiken Tot
Aan de TGT-datum moet je je wel echt houden!
Die datum staat op producten die snel kunnen bederven. Op versproducten zoals zuivel, vlees, vis, kip, gebak en verpakte groenten en fruit.

Producten met een TGT datum mogen dus ná die datum NIET meer door de voedselbanken verstrekt worden aan de consument.
Met uitzondering van vlees dat, mits onder de juiste omstandigheden ingevroren, tot 2 maanden na datum mag worden uitgegeven.
Het diepgevroren product zal wel worden voorzien van een nieuwe sticker met nieuwe TGT datum.

Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA)
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) controleert in Nederland de voedselkwaliteit. Zij hebben voor de houdbaarheidsdatum richtlijnen. Voor charitatieve instellingen zijn er speciale richtlijnen opgesteld: Informatieblad 76. Hieruit blijkt dat voedsel nog maanden, soms zelf jaren na de THT-datum zonder problemen gegeten kan worden.

Heeft u vragen?
Heeft u vragen over het invullen van het aanvraagformulier? Mail dan naar 
[email protected] of neem op maandag of dinsdag tussen 9.30 uur en 14.30 uur telefonisch contact op met de afdeling Registratie van de Voedselbank Haaglanden via 0174-212000 (kiezen voor optie 2)